dev.gamez.lv Forum Index dev.gamez.lv
Latvian Game Developers Community
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups 

"Lāčausis" - sižets
Goto page Previous  1, 2
 
dev.gamez.lv Forum Index -> Pārējās radošuma izpausmes
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Svivens
Guest





PostPosted: Fri Feb 07, 2003 4:41 pm    Post subject: Lachpleesha sizjets

Sveiki mani sauc Svivens un shis ir mans pirmais posts Devgameezaa

Taa nu ir gadiijies ka man peedeejaa laikaa sanaaca palasiit krusta karu latvijaa veesturi. Taapeec biskjinj izteikshos par miu un veesturi.

Manupraat jums sanaak paaraak vienkarshi. Labie latvieshi, ljaunie krustneshi.
Specialisti uzskata ka Laachpleesis ir 19.gs. izdomaats teels un taa saucamaa tautas pasaka "Laacausis" ir stilizaacija (Vaardu sakot Lacpleesis ir taads pats latvieshu tautas pasaku teels, kaa Frodo Bagins anglju). Shinii gadiijumaa jaaizveelas starp legjendu un veesturi. Biiskaps Alberts, paavesta lagaati, Polockas knjazs un daanju karalis Valdemaars slikti saderaas ar Spiidolu, Laimdotu, burtnieku pili un Nazg.. es gribeeju teikt melno brunjinieku.
Ja pieturamies pie veestures mineshu dazjus faktus.
Saaksim ar to ka Latvieshi kaa vienota tauta tobriid veel nebija izveidojushies. Taa piemeeram leishi un kurshi kaa tautas savaa zinjaa bija radnieciigaaki nekaa kurshi un liibieshi. Ir viedoklis, ka, ja nebutu Livonijas latvieshi un lietuvieshi veidotu vienu tautu (otrs variants, ja nebuutu krustneshu latvieshus asimileetu krievi)
Daugava bija svariiga tarteerija tirdznieciibai ar Krieviju un vaacu tirgotaaji gribeeja sheit nostiprinaaties (jaapienjem ka vaacu tirgotaaju apmetnes pie Daugavas bija veel pirms Meiharda) taapeec bija gatavi veicinaat un atbalstiit Krusta karu. Visumaa 13.gadsimtaa notika stiiveeshanaas nevien starp latvjiem un vaacu "okupantiem" (700 verdziibas gadi ir paarspiileejums, 13.gs latvieshi par vergiem veel nekljuva), bet arii starp danjiem (Riiga vienu briidi skaitiijas Valdemaara vasaljpilseeta) un Vacieshiem, starp biiskapu un ordeni, starp ordeni un Riigu (starp Riigas namniekiem bija gan latvieshi gan zobenbraalji). Savas tiesiibas meegjinaaja pieteik Polocka (libieshi skaitiijaas Polockas knjaza vasalji).
Sakaave pie Saules diivainaa kaartaa padariija ordenja poziicijas Latvijaa stipraakas, jo nelielaa Zobenbraalju ordenja tiesiibas mantoja Livonijas ordenis, kursh bija varenaa Teitonju ordenja atzars. Bet Teitonju ordenis negrieza celju pat Paavestam. Pavests savulaik aizliedza izpildiit dievkalpojumus Livonijaa (tolaik briesmiigs sods, gandriiz izsleegshana no bazniicas), bet brunjinieki bija gana speeciigi un lai sho aizliegumu neieveerotu.
Protams nedriikst veesturiskos notikumus uzskatiit tikai par tirdzniecisko konfliktu rezultaatu. Religjiskaa situaacija arii bija sarezgjiita. Latvijaa tradicionaalais pagaanisms (par, kuru mees ljoti maz ko zinam), bet no Krievijas ienaakusi ortodoksaalaa kristietiiba, kas droshvien atskiriibaa no vacu ievestaa katolicisma neatrodaas tik krasaa konflikta staavoklii ar vieteejo pagaanismu. Baznicas Latvijaa iespeejams celushi arii daanji.
Vaardu sakot situaacija ir sarezgjiita. Morowinds visiistaakais.
Manupraat veesture ir interesantaaka nekaa lejenda, bet protams, lai pietureetos pie veestures jaaiegulda daudz vairaak darba.

Nauda protams ir visdazjaadaakaa. Riga kalj naudu

[/list]
Back to top
Svivens
Guest





PostPosted: Fri Feb 07, 2003 4:58 pm    Post subject: Lacplesha shizjets

Nu ja, es nepabeidzu par naudu. Latvijaa ir atrasti pat araabu dinaaru depoziiti no tiem laikiem.

Protams es neiesaku stingri pietureeties pie veestures un sho tekstu rakstiiju ceriibaa, ka tie vareetu likties jums rosinoshi, veidojot savas speeles shizjetu.

Mineeshu veel paaris prikoljiigu faktinju

Taadad kaa jums patiik taads muusu sencju iemiiljots biznees. Pa ziemu, kad nav jaastraadaa vecji protams iet sirot. Taatad izlaupam ciemu, piemeeram, Lietuvaa. Nogalinam cilveekus, bet vinju galvas nogriesjam sakraujam ragavaas un vedam maajaas. Peec tam nogalinaato radi taas no mums nopirks, lai vareetu pienaaciigi apbediit. Protams, kameer mees bijaam prom pie mums bija atnaakushi Igaunji un aizvedushi muusu radu galvas lai...nu juus saprataat.

Kurzeme viduslaikos bija Eirpaa slavena kaa vilkacju vieta. Veelajos viduslaikos par vilkaciibu tikushi notiesaati daudz cilveeki (gan latvieshi gan arii vaacu muiznieki). Kaapeec nepiedaavat PC opciju kluut par vilkaci (ja jau gribaas nedaudz mistikas).
Back to top
Ice



Joined: 18 Jan 2003
Posts: 67
Location: Ventspils

PostPosted: Sun Feb 16, 2003 2:03 pm    Post subject: Re: Lacplesha shizjets

Nu ko, nedaudz pārstrādāju to Lāčauša sižetu!
Skatīt topika sākumā: http://dev.gamez.lv/viewtopic.php?t=31
Es tur iekļāvu dažas jaunas manas un citu idejas, kā arī nedaudz pielaboju vecās.
_________________
ICE ir runājis!
Back to top
View user's profile Send e-mail Visit poster's website
Shadow
Guest





PostPosted: Wed Mar 12, 2003 11:09 am    Post subject: Ice, Pumpurs un Lāčplēsis

Pavisam godīgi pavisam īss komentārs, tikai lūdzu to neuztvert personīgi - mani jau šķebina lasot Pumpura Lāčplēsi un tavu intrpretāciju lasot sajūtas ir tādas pašas ...

Draugs, doma ir laba bet vajag padomāt vairāk par vēsturisko kontekstu ... ieklausies ko raxta svivens ...

Pirms taisi augšā scenāriju vajag izstudēt Indriķa hroniku un Atskaņu hroniku - abas ir nopērkamas, ar plašiem komentāriem un izlasāmas latviski Wink Atskaņu hroniku gan ļoti grūti uztvert, jo vēsturisko dokumentu, kas rakstīts "atskaņās" ja vēl to mēģina tulkot latviski kā neveiskmīgu dzejas gabalu un vēsturisko avotu sanāk totāls sviests ... viņu vajadzēja pamēģināt pārrakstīt prozā pirms tulkot latviski bet nu tas tā offtopic ...

Ja ir vēlme sadarboties un pieturēties pie vēsturiskās ainas dod ziņu uz dark@one.lv - varam satikties parunāt un mēģināt ko kopā ... Smile
Back to top
Ice



Joined: 18 Jan 2003
Posts: 67
Location: Ventspils

PostPosted: Thu Mar 13, 2003 3:57 pm    Post subject: Re: Ice, Pumpurs un Lāčplēsis

@ Shadow & Svivens

Varat man nemācīt vēsturi, to es zinu labi, taču jāatceras, ka jebkura vēsture zināmā mērā ir falsifikācija, jo vēsturi raksta uzvarētāji. Viens no spilgtākajiem piemēriem: Hitleriskās Vācijas un PSRS tā sauktais "Lielais Tēvijas karš", kur mūsdienās gandrīz vai bez ierunām oficiālajā vēsturē tiek apgalvots, ka "labie" krievi cīnījās pret "ļaunajiem" fašistiem, bet vai realitātē tā bija. To mēs paši labi zinām pēc Baigā gada, kādi bija tie anti-fašistiskie cīnītāji, taču krievi bija vienā pusē ar Sabiedrotajiem, tāpēc tagad (un it sevišķi tulīt pēc WWII) pat iepīkstēties nevar, ka krievu tā sauktā anti-fašistiskā cīņa varēja atnest kādai tautai arī nelaimi - par tādām runām tevi uzreiz nosauks par fašistu un tādu, kas grib "pārvērtēt II pasaules kara rezultātus", bet mēs taču labi zinām, ko anti-fašistu koalīcijas uzvara atnesa latviešu tautai. Tikai tagad nedomājiet, ka es slavinu fašismu vai vēl ko, vienkārši uzskatu, ka uz vēsturi var skatīties dažādi - atkarībā kāds ir vērotāja "skata punkts".

Šis ievads bija tāpēc, ka es domāju, ka arī Indriķa un Atskaņu hronikas ir tikai vienas no vēstures versijām, un nebūt mēs tās nevarētu uzskatīt par "absolūto patiesību", kurai mums visu laiku būtu jāvergo un mēs no šīs vāciešu patiesības nevarētu novirzīties ne par sprīdi. Galu galā spēlei taču arī nav absolūti jākopē patiesā vēsture, ņemot vērā arī to, ka šo īsto vēsturi īstenībā mēs nezinām. Turklāt spēles galvenā doma ir mainīt vēsturi, nevis akli sekot tās takai. Ja jums nepatīk mana interpretācija, lūdzu sniedziet savu, bet nesakiet, ka es nezinu vēsturi. Tikpat labi es tagad varētu pateikt, ka jūs redz gribat "līst vāciem pakaļā" ar savu pro-vācisko vēstures redzējumu, bet vai tā būtu patiesība - es domāju ka nē?

P.S.: Shadow - nu ja tev "šķebina Pumpura Lāčplēsis", tad nu es tur neko nevaru darīt, tad manuprāt Lāčausis nav īstā spēle, kurā tev piedalīties, jo tev laikam šķebina viss latviskais. Varbūt es kļūdos?
_________________
ICE ir runājis!
Back to top
View user's profile Send e-mail Visit poster's website
Kamazs
Guru
Guru


Joined: 17 Jan 2003
Posts: 829
Location: The glorious ancient city of Loja

PostPosted: Thu Mar 13, 2003 11:19 pm    Post subject: Veesture

>>Shadow
Ja tu esi zināms speciālists vēstures jautājumos, būtu labi, ja piepalīdzētu izveidot domājamo Lāčauša vēsturisko bekgraundu. Mūs var praktiski vienmeer (bet labaak tomeer uz vakarpusi - ap 21:00) satikt chat.delfi.lv servera #laachausis kanaalaa. Esam paarsviedushies uz on-line diskusijaam, jo tas ir daudz aatraak un eertaak. Protams, var meegjinaat arii satikties, tachu nu tas noteikti buss siastiits ar zinaamaam gruutiibaam.
Kaa Ice pareizi piebilda, nevienam veestures avotam nevar 100% uzticeties, tieshi taapeec ir nepiecieshami vairaaki avoti, lai, analizeejot to informaaciju kopeejaa kontekstaa izlobiitu patiesiibas graudu. Tieshi shii iemesla deelj ir vajadziigi cilveeki, peec iespeejas vairaak taadu, kas zina ko staastiit par attieciigo veestures periodu. Tiesa, dotajaa izstraades stadijaa mums jau ir svariigi tieshi reaali, pamatoti fakti, vispaarigaa vide jau ir skaidra, tagad jaasaak iedizljinaaties iikumos. Ikviena veesturnieka (vai vnk izgliitota cilveeka attieciigos jautaajumos) padoms buus zelta veertee.
Bet nu jaaatziist, ka veesturiskaa realitaate bija daudz baigaaka, prastaaka, nezheeliigaaka kaa meedz to atteelot filmaas/speelees/izraadees, pat veestures maaciibu graamtaas, kur tiehsama medz idealizeet tos laikus. PAtiesiibaa tie tieshama bija druumi laiki, kad augstmanji churaaja un kakaaja biksees un nemaz par to nekauneejaas...arii tas ir fakts. Anyway, mums vajag veestures konsultantus.
PS.
Nejaushi ValteraunRapas graamatniicaa pamaniiju graamatu kas kaa reiz lieliski skar muusu izveeleeto periodu - 1190-1290 :D. Pabieza graamata, viss pamatiigi aprakstiits. Shad tad der iemest aci.
_________________
...un es uzskatu, ka Fallout ir etalons
Back to top
View user's profile Send e-mail Visit poster's website
Guest






PostPosted: Tue Apr 29, 2003 6:27 pm    Post subject:

Neslikts links.

http://depts.washington.edu/baltic/papers/crusades.htm

Raksta beigaas ir paaris veel interesantu linku. Piemeeram raksts par Teitonju brunjinieku humora izjuutu.
Es neesmu veesturnieks, bet cik saprotu nebuut tik lielas skaidriibas par vispaareejo vidi nemaz nav. Iisteniibaa par latvieshu cilshu dziivi ir zinaams ljoti maz.
Back to top
Ice



Joined: 18 Jan 2003
Posts: 67
Location: Ventspils

PostPosted: Wed Apr 30, 2003 10:34 am    Post subject:

Njā, nu es vienmēr esmu smējies par rietumnieku vēstures un ģeogrāfijas zināšanām (ir redzēti daudzi kuriozi nosaukumi, kartes), kas īpaši nevieš ticību viņu "pētījumiem", arī šeit, piemēram, tādi teksti kā "the Dauvaga River" (domāta Daugava), "by 1208 had forcibly converted the Kur and Lett peoples to Christianity" (īstenībā 1208.g. varētu runāt par lībiešu, latgaļu, varbūt vēl sēļu pakļaušanu, bet nekādā gadījumā par kuršu) nevieš pārāk lielu uzticību, kaut gan visumā raksts ir izlasīšanas vērts, un tur samērā neitrāli ir aprakstīts šis Baltijas iekarošanas stratēģiskais aspekts tieši no rietumeiropas kristiešu viedokļa.
_________________
ICE ir runājis!
Back to top
View user's profile Send e-mail Visit poster's website
Guest






PostPosted: Wed Apr 30, 2003 5:18 pm    Post subject:

Nu jaa, tas 1208.gadu protams ir muljkjiigi, bet raksta beigaas ir interesanti linki, piekam sheit autori ir amerikaanji vai anglji, kuriem it kaa nebuutu iemesla buut neobjektiiviem.
Back to top
Ice



Joined: 18 Jan 2003
Posts: 67
Location: Ventspils

PostPosted: Wed Apr 30, 2003 6:49 pm    Post subject:

Nē nu neobjektīvi viņi nav, taču viņu informācija bieži ir bāzēta uz neprecīziem avotiem. Piemēram vēl tagad rietumnieki bieži taisa Baltijas ģeogrāfiskās kartes balstoties uz vecajām padomju kartēm, bet jūs ziniet kādas bija padomju kartes - tādas, lai iebrukuma gadījumā NATO spēki neko nesaprastu (vispār jau stulba iedoma). Kvalitatīvās kartes protams taisa no satelītuzņēmumiem, taču tas laikam daudziem ir par dārgu, ņemot vērā nekvalitatīvās rietumnieku Baltijas kartes. Tā arī grāmatās (arī amīšu un angļu) attiecībā uz vēsturi ir redzēti dažādi kuriozi teksti.
_________________
ICE ir runājis!
Back to top
View user's profile Send e-mail Visit poster's website
zutiic
Indago dalībnieks
Indago dalībnieks


Joined: 12 Jan 2004
Posts: 140
Location: Rīga

PostPosted: Wed Jun 16, 2004 11:52 am    Post subject:

nipatema.

cik noprotu, laachausis,laacpleesi vai kaadu citu tamliidziigi nosauktu speeli neviens netaisaas taisiit. zeel. bet t.i. nekas - doma, ka peec nsb (nature strikes back) varbuutaas saaksu taisiit kaut ko ar nosaukumu "laacausis" vai "letinji" vai "kaa savaadaak nosauktu speeli", bet peec liidziibas ar agriinajiem "final fantasy" (bataalijas 4v4, kur katrs raada kaadus spellus samaaciijies un klainjoshanu pa palielu Livonijas karti). jaaizdomaa sakariigs sizzec.

vakarvakaraa tapa pirmais concepts...


TAS IR KOKNESIS! kaa izsaktaas?

P.S. - ja nu kaadam savajagaas kaadu conceptu uzmest, varu makeniit izliidzeet - paarsvaraa ziimeeju tikai ssitaadus, bet pacenssoties var arii kaut ko nopietnaaku.
Back to top
View user's profile Send e-mail
GiGa
Indago Uzvarētājs
Indago Uzvarētājs


Joined: 25 Sep 2003
Posts: 887

PostPosted: Wed Jun 16, 2004 12:01 pm    Post subject:

Cool Smile man ljoti patiik Smile itseviski tas sviitru kods uz pakausha?
_________________
Back to top
View user's profile Send e-mail
elninio



Joined: 25 Aug 2003
Posts: 26
Location: Latvija

PostPosted: Wed Jun 16, 2004 12:12 pm    Post subject:

nosaukumu "laachausis" gan neisaku njemt...shobriid laachausha izstraadaataaju tiims ir kopaa tieshi ar shaadu nosaukumu. un man liekas ka nav smuki njemt taadu nosaukumu ja shajaa vaardaa jau saucas speelju izstraadaataaju komanda un vinju likvideetais/iesaldeetais vai vel zin kaads projekts...
Back to top
View user's profile
Ice



Joined: 18 Jan 2003
Posts: 67
Location: Ventspils

PostPosted: Sat Aug 07, 2004 12:16 pm    Post subject: Lāčausi neaiztikt

Pievienojos elninio, vārds "Lāčausis", "Laachausis" vai citas tā modifikācijas ir jau aizsistas. Nebūtu labi, ja kāds cits, radikāli atšķirīgs projekts piesavinātos šo vārdu. Cita runā, ja kāds tomēr taisās uztaisīt Lāčausi, bet tad jātaisa pēc tā koncepta, kuru bijām jau izstrādājuši. Sīkāk varat skatīties citos topikos, kas veltīti Lāčausim.
_________________
ICE ir runājis!
Back to top
View user's profile Send e-mail Visit poster's website
Display posts from previous:   
dev.gamez.lv Forum Index -> Pārējās radošuma izpausmes All times are GMT + 2 Hours
Goto page Previous  1, 2
Page 2 of 2

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group